Litt historikk

Med tanke på at bryting var en av hovedgrenene i de første olympiske lekene i det antikke Hellas, så kan man trygt fastslå at det er også en av de eldste idrettene som vi har. Men det går faktisk enda lenger tilbake enn Hellas, og det finnes hulemalerier som viser at bryting har pågått så langt tilbake som 15 000 år siden. Vi er ikke helt sikre, men vi vil tørre å påstå at det bør gjøre at bryting er noe av det eldste vi har innen sport. Kanskje det og hesteløp? Det gjør at enhver som driver med dette bør på en måte føle seg beæret i at dedriver med en så gammel idrett. Noe som gjør det desto verre når utøvere blir tatt for doping, men det er en liten digresjon!

Bryting blir til og med nevnt i Bibelen, og om det ikke viser at det er gammelt, så er det ingenting som gjør det. Jakob brøt både engler og med Gud selv, og man har også tidligere bevis som viser at bryting har vært svært viktig for mennesket. Det har jo egentlig holdt seg gjennom hele historien, spesielt blant de kongelige og adelige i store land som Japan, England og Frankrike. Det var sågar britene som tok med seg brytingen til USA og det var der den for første gang kom tilbake til de olympiske leker i 1904 i St. Louis. Det er en veldig rik historie dette, som du sikkert forstår, og en som er vanskelig å dekke på en tilfredsstillende måte på så få ord.

Det er uansett interessant å se lese om og når man ser hvordan folk har gjort det til en økonomisk maskin, spesielt i USA, så føler man seg litt trist hvordan det har blitt. Uansett så finnes det mange andre institusjoner som respekterer denne eldgamle tradisjonen!